Bioptech vinner Zennström Green Mentorship Award

Bioptech är en av årets vinnare av Zennström Green Mentorship Award. Priset som uppmärksammar innovativa svenska cleantechföretag som arbetar med några av de viktigaste miljöfrågorna delas ut av Zennström Philantrophies-grundaren och IT-entreprenören Niklas Zennström. De fyra vinnarna Swedish Algae Factory, Watty, Bioptech och Playback Energy får ett års mentorskap och coachning.

– Jag ser fram emot att följa årets vinnare. De arbetar för att lösa ett av Sveriges mest akuta problem – övergödningen av Östersjön, samt den kritiska globala frågan om hur vi maximerar energisystemens effektivitet. Vad som verkligen stod ut hos de fyra företagen är hur fokuserade de är på fundamentala förändringar inom de områden de verkar inom, snarare än små justeringar, säger Niklas Zennström.

Bioptech har utvecklat ett fosforfilter av materialet Polonite som används i reningsanläggningar för vatten. Produkten bidrar till att lösa problemet med övergödning av sjöar och vattendrag. Till skillnad från andra kemiska filter behöver den inte elektricitet och är mer kostnadseffektiv. När ett filter blivit mättat kan det användas som gödning. Produkten bidrar därmed till ett naturligt kretslopp av fosfor.

– Vi ser stor potential i Bioptechs miljöteknik. Vinsten ger dem värdefullt stöd när företaget ska växa. Vi ser också potentialen i Watty, ett piggt it-företag med fokus på energibesparing. Båda kommer att få nytta av affärsstödet som mentorskapsprogrammet innebär, säger Joachim Karlsson från Vinnova, och en del av juryn.

– För att effektivt ta tag i utmaningarna i Östersjön vill vi gå från att leverera produkter, till att skala upp och leverera helhetslösningar. Vinsten i Zennström Green Mentorshop Award innebär att vi kommer att uppnå vårt mål om att göra verklig förändring för Östersjön, säger Anders Norén från Bioptech.

Samtliga vinnare i Zennström Green Mentorship Award:

Bioptech, har utvecklat ett fosforfilter med materialet Polonite, som används i reningsanläggningar för vatten. Produkten bidrar till att lösa problemet med övergödning av sjöar och vattendrag. Till skillnad från andra kemiska filter behöver den inte elektricitet och är mer kostnadseffektiv. När ett filter blivit mättat kan det användas som gödning. Produkten bidrar därmed till ett naturligt kretslopp av fosfor.

Watty erbjuder skräddarsydd energibesparing till alla, både företag och privatpersoner. Wattys mätare bryter ner energikonstnaden, så att kunden kan se hur mycket varje apparat kostar. Genom att jämföra med liknande hushåll, kan Watty sedan ge exakta råd om de mest smarta förbättringarna, både för att spara energi och pengar. På så sätt bidrar Watty till en mer energismart värld.

Playback Energy samlar genom plattformen Energimolnet in och levererar energidata med ny teknik och nytt koncept. Här finns en infrastruktur som möjliggör för andra företag att bygga nya energitjänster genom att vara bäst på att gräva fram och tillgängliggöra mätvärden. Målet är att fler energibolag ska se nyttan med tillgänglig energidata i framtidens smarta elnät.

Swedish Algae Factory producerar råvara till produktionen av biobränslen och livsmedelstillsatser genom den naturliga livscykeln hos isalgen, som trivs väl i nordiskt klimat. Man tar hand om industriella rökgaser och avfallsvatten, samtidigt som algbiomassan produceras. Algen är dessutom värdeskapande i flera led. Restprodukten efter oljeutvinningen kan man extrahera kisel ur, eller gödsla med.

För mer information, kontakta:

Zennström Philantrophies Catriona Power, Environment Programme Officer cp@zennstrom.org +44 779 92 64 817
Bioptech Anders Noren, vd anders.noren@ecofiltration.se/wp +46 70 687 87 4
 

Fakta om Zennström Green Mentorship Award

Zennström Green Mentorship Award startades av stiftelsen Zennström Philanthropies 2010 för att stötta entreprenörer inom miljöteknik. Fyra vinnare får gå ett mentorskapsprogram med ledande experter, ett industriprogram under ledning av Cleantech Inn Sweden, samt får strategistöd för marknadsintroduktion genom Serendipity Innovations. En av vinnarna får även en miljon kronor från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova samt Niklas Zennström som mentor under ett år.

Tidigare vinnare av Zennström Green Mentorship Award är elfordonsutvecklarna Clean Motion, vattenreningsföretaget Orbital Systems och Rehact, som utvecklar tekniker för klimatsmarta ventilationssystem.

Se http://gma.zennstrom.org/

Läs mer i kategorin: Aktuellt